Kuinka paljon elämässämme on tulkittuja juttua? Tämän haluaisin jonkun minulle kertovan tai tulkitsevan (ihan miten vaan). Ajatellaan, että asiaan lausuisi minulle vastauksen kolme eri ihmistä – olen vakuuttunut siitä, että sain kuulla kolme täysin erilaista tarinaa. Jokainen tulkitsisi asian minulle eri tavalla.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Tämä olkoon tämän päivän teema. Me ihmiset mielellään tulkitsemme kaikenlaista ja sillä tarkoitan, että sanomme jotain asiasta, joka on riippuvainen jostain toisesta asiasta. Tulkinta on sitä, että asia ei vain tapahdu – kuten jossain satutarinoissa on tapana, vaan se laitetaan tulkinnan avulla tapahtumaan.

 

Ihmisen käyttäytymisestä tekemissämme tulkinnoissa taidamme olla aivan huippuja. Tulkintaamme vaikuttaa tulkittavan vaatetus ja muuta ulkoiset piirteet, sitten lisäämme siihen puhetyylin ja muut persoonan ilmentymät. Lisävärinää haemme siitä, että hymyileekö tulkittava vai ei ja kuinka paljon? Löytyykö tilannehuumorintajua vai ei ja jos löytyy niin minkälaista?

 

Kaikkea tätä huomiota teemme kaikenaikaa ja sitten lopulta aivojemme sopukkaan syntyy tulkinta tuosta ihmisestä. Ja varmasti se on meillä jokaiselle jostain samasta tulkittavasta erilainen, tulkinnanvarainen juttu suoraan sanottuna. Uskaltaisin sanoa jopa, että tulkitsemisen lopputulosta voisi ajatella jokaisen omana sormenjälkenä. Jokaisella meille se on ainutlaatuinen, olkoon siis myös tulkintamme.

 

Mutta entä sitten ne tilanteet, jossa tulkinnan tulisikin olla samanlaista? Esimerkiksi lainpykälien edessä olevat ihmiset, miten voimme vakuuttua siitä, että he saavat kaikki yhtä hyvän ja erityisesti oikean tulkinnan asialleen? Emme mistään. Koska meistä tulkitsijoista kerran on niin moneen junaan, niin eikö olisi hienoa jos vuosittain olisivat tulkinnan SM-kisat?

 

Siellä voisi olla omat kategoriat eri asioille ja näissä sitten alasarjat. Ehdottaisin seuraavia tulkinnanvaraisia asioita mukaan kuten: naapuritulkinta, aviomiestulkinta, työkaveritulkinta, julkkistulkinta ja sitten se kaikkein mahtavin juttu – eli tulkinnan tulkinta! Nämä kohteet nyt vain näin ensihätään mutta ainakin minusta olisi mukava kuulla kuinka "eri alojen asiantuntijat" tulkitsevat minulle tärkeitä asioita – edukseni tai tappiokseni.

 

Veistä on taas käännetty haavassa ja kunnolla (sen varmaan arvaa tästä aiheestakin) ja olen saanut tulkintaa osakseni (laintulkintaa). Pitääpä miettiä minkälaisten tulkintojen äärelle tämä minut vielä voikaan viedä.

 

Aurinko paistaa ulkona.